Všeobecné odporúčania

Pri liečbe psoriázy hrajú významnú rolu tzv. druhotné faktory, ktoré je možné pozitívne ovplyvniť zmenou životného štýlu a dosiahnuť tak zlepšenie zdravotného stavu.

Konzumácia dostatku ovocia a zeleniny

Teetinu dennej spotreby by mala tvoriť kombinácia ovocia a zeleniny. Vhodné potraviny sú napr. banány, jablká, brokolica, špenát, fazuľové lúsky, hrášok, celer a šaláty.

Dostatočný pitný režim

Príjem čistej vody v objeme 2 - 3 litre denne.

Odstránenie kyslých potravín z jedálničku

Potraviny, ktoré negatívne pôsobia pri ochorení psoriázou: paprika, paradajky, vajcia, kyslé ovocie, huby, príliš mnoho korenia, citrusy, ocot, alkohol, sýtené nápoje, pivo, červené víno, šampanské, sladkosti, bobuľovité rastliny, arašidy, pistácie, kešu orechy, červené mäso, salámy a klobásy, mušle, raci, gluten.

Vyvarovanie sa rizikovým faktorom

Nejčastejšie sa jedná o stres, nadmernú fyzickú a psychickú záťaž a ďalšie.