HBA Deti a atopický ekzém, psoriáza

Pomoc pre pokožku vašich detí

Atómový ekzém a psoriáza sú kožné ochorenia, ktoré postihujú čoraz viac detí od najútlejšieho veku, t. j. od dojčenského veku.

Každý rodič, a najmä mamička, vie, že jedným z najhorších trápení, ktoré ho môže postihnúť, je choroba jeho dieťaťa. Ešte horšie však je, keď je choroba dlhodobá, má nepríjemné prejavy a odráža sa na psychike dieťaťa. Atopický ekzém a psoriáza patria medzi takéto stavy.

 

Oh, to strašné svrbenie

Atopický ekzém je zápalové a svrbivé kožné ochorenie, ktorého príčina je zatiaľ neznáma, ale veľmi často sa vyskytuje u ľudí s genetickou predispozíciou k alergiám vrátane astmy a sennej nádchy.  Koža je červená a opuchnutá, môžu sa objaviť malé pľuzgiere a koža je suchá, šupinatá a popraskaná. Jedným z najhorších prejavov je silné svrbenie, ktoré atopikov trápi najmä v noci. Čoraz častejšie postihuje deti hneď po narodení alebo v prvom roku života a bohužiaľ sa potom opakovane vyskytuje počas celého života.

Prekliate dedičstvo

Vie o tom aj pani Klára, ktorá touto chorobou trpí od detstva. Horšie pre ňu však je, že jej syn Jindřich sa tiež stal atopikom. "Priznám sa, že keď sa ukázalo, že bude aj atopik, prepadla som depresii. Veľmi dobre viem, aká nepríjemná a úporná je táto choroba. Keď sa prejaví, doslova by ste sa zadusili, nehovoriac o estetickom aspekte! Ale mala som skvelého pediatra, ktorý ma nenechal ľutovať sa a začal konať. Odporučil nám vynikajúceho dermatológa, s ktorým sme problém okamžite začali riešiť," spomína pani Klára.

Ako sa starať o atopickú pokožku

Mýtus, že atopici sa majú umývať len v čistej vode, už dávno neplatí, a to platí aj pre deti. Čistá voda nikdy nedokáže dokonale odstrániť mastné nečistoty z pokožky a navyše pokožku vysušuje, čo zhoršuje príznaky atopického ekzému, ako aj psoriázy. Riziko predstavuje aj voda s vysokým obsahom minerálov, ktorá narúša ochrannú bariéru pokožky a tiež prispieva k vzniku zápalov. "Moja mama ma počas celého detstva umývala len čistou vodou, preto ma spočiatku prekvapilo, že mi lekárka odporučila, aby som sa nebála používať jemné detské prípravky na umývanie, ako je olej do kúpeľa alebo jemný šampón," hovorí Klara.

Liečba a nutričná terapia

Žiaľ, ani atopického ekzému, ani ďalšieho veľmi častého kožného ochorenia psoriázy sa nedá zbaviť na 100 %. Vďaka čoraz šetrnejšej liečbe a režimovým opatreniam je však možné minimalizovať ich recidívu a najmä prejavy. Ak je vaše dieťa atopik, určite by ste sa mali poradiť s dermatológom alebo pediatrom o najvhodnejšej liečbe, t. j. aký liek zvoliť a či je potrebné začať dodržiavať eliminačnú diétu, ktorá môže vysledovať potraviny, ktoré spôsobujú alergické reakcie a zhoršujú príznaky ekzému. V strave dieťaťa by však rozhodne nemali chýbať probiotiká, vitamíny skupiny B a esenciálne mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú najmä v rybách.

Pokožke sa musí venovať osobitná starostlivosť

Je veľmi dôležité, alebo skôr nevyhnutné, natierať postihnuté miesta buď predpísanými masťami, alebo zvláčňujúcimi a upokojujúcimi krémami, ktoré pokožku dostatočne zvlhčia a premastia. Môžete si vybrať, podobne ako pani Klára, kompromis, t. j. výrobok z lekárne bez potreby lekárskeho predpisu. "Priateľka ma upozornila na produkty Dr. Michaels, o ktorých čítala v časopise. Samozrejme, že som neváhala a hneď som sa na ne opýtala nášho lekára. Urobil si prieskum a zistil, že tieto výrobky odporúčajú českí lekári a že hoci sú primárne určené pre ľudí so psoriázou, majú preukázané účinky aj pri atopickom ekzéme. Tak sme sa dohodli, že ich vyskúšam na Jindrovi."

Liečivé masti z Austrálie

Produkty Dr. Michaels vyvinul významný austrálsky vedec a lekár Michael Tirant. Ich hlavnou výhodou je, že neobsahujú steroidy. Bonusom je, že pri pravidelnom a dlhodobom používaní výrazne zmierňujú nepríjemné príznaky psoriázy a atopického ekzému.  Všetky produkty sú vyvinuté na prírodnej báze. Obsahujú ovocné kyseliny, ktoré vyhladzujú a zjemňujú pokožku. Masť je bohatá na prírodné éterické oleje, oxid zinočnatý, rastlinné oleje a podkladové gély a telové mlieko je navyše obohatené o vitamíny A a E. Celá súprava dôkladne vyživuje, hydratuje a premasťuje pokožku postihnutú psoriázou aj atopickým ekzémom.

Hra "malá myška"

"Priznám sa, že ma trochu zarazilo, keď mi lekárka povedala cenu za sadu čistiaceho gélu, masti a telového mlieka v lekárni. Ale hneď som sa hanbila, že myslím na peniaze, keď ide o Jindru!," spomína Klára. Aj keď nemala zaručený výsledok, rozhodla sa správne, pretože Jindřichov atopický ekzém začal pomaly, ale isto ustupovať.  "So synom sme si vymysleli hru 'Misha'. Namiesto Dr. Michaels alebo masti Jindra hovorí, že je to "myší". Takže najprv ideme s myškou do vane, kde sa umyjeme gélom, potom si myšku priložíme na telo a nakoniec sa necháme myškou ovoniavať a obmäkčiť," hovorí so smiechom Klára a dodáva: "Je mi jasné, že nevyhráme, ale aj keby bol Jindro s touto starostlivosťou spokojný len z polovice, budem najšťastnejšia mama na svete!"