Úľava pre pacientov so psoriázou

Medzi mnohé civilizačné ochorenia patria choroby s nepríjemnými kožnými prejavmi. Jedným z najobťažujúcejších kožných ochorení je nepochybne psoriáza. Jeho výskum bol dlho v tieni boja proti obávanej a zhubnej chorobe, pretože sa na ňu neumiera...

Kožné prejavy psoriázy sa líšia od príležitostných nerovnomerných výsevov až po trvalé ložiská. Často postihuje pokožku hlavy, nechty a kĺby. Jeho priebeh ovplyvňuje viacero provokujúcich faktorov. Patria sem infekčné zápaly a vírusy, oslabená imunita, hormonálne poruchy, úrazy, ako aj psychické stresy, duševné otrasy a dlhodobé vystavenie nezdravému životnému štýlu, najmä stravovaniu, ktoré sa doteraz veľmi podceňovali. Tie často vyvolávajú vznik ochorenia, ktoré sa prejavuje zápalovým začervenaním kože, praskaním kože, poruchami činnosti mazových žliaz a zvyčajne pretrvávajúcim svrbením. Zároveň sa niekoľkonásobne zrýchľuje výmena povrchových buniek kože, a to od jedného mesiaca až po niekoľko dní. Imunitný systém reaguje trochu zmätene, čo situáciu ešte viac komplikuje.

Keďže pokožka so psoriázou je veľmi citlivá a podráždená, neodporúča sa ošetrovať ju bežnými kozmetickými prípravkami, ktoré obsahujú alergizujúce chemické zložky. Austrálsky lekár Dr. Michael Tirant už mnoho rokov skúma spôsoby, ako poskytnúť maximálnu úľavu a zlepšiť kvalitu života ľudí trpiacich psoriázou. Na základe svojho výskumu vyvinul veľmi účinnú metódu proti psoriáze. Produkty Dr. Michaelsa na prírodnej báze dosiahli v dermatológii nevídaný úspech a sú účinné u viac ako 80 % pacientov so psoriázou bez ohľadu na stupeň a dĺžku trvania postihnutia kože. Čistiaci gél, telové mlieko a masť Dr. Michaelsa predstavujú významný krok vpred v liečbe tohto závažného ochorenia. Úspešnosť pacientov Dr. Michaela Tiranta je 90 percent. V priebehu posledných približne 25 rokov začal autor tejto jedinečnej liečebnej metódy liečiť aj pacientov s ekzémami, ichtyózou, akné a ďalšími kožnými ochoreniami pomocou svojho súboru produktov. "Liečebná súprava je určená predovšetkým pre pacientov so stredne ťažkou až ťažkou psoriázou," povedal doktor Tirant pri nedávnej návšteve Prahy. "Je dôležité, aby lekár potvrdil, že ide skutočne o psoriázu. Dĺžka liečby je samozrejme individuálna a závisí od rozsahu postihnutia kože. Slušné výsledky možno dosiahnuť po desiatich dňoch, výraznejšie po ôsmich týždňoch používania." Ošetrenia všetkými tromi produktmi sa vykonávajú dvakrát denne. Čistiaci gél sa nanáša na vlhkú pokožku a vlasy a po piatich až pätnástich minútach sa opláchne. Po vysušení sa postihnuté miesta natrú masťou. Nakoniec sa na miesta ošetrené masťou nanesie tenká vrstva telového mlieka.

Účinok prípravkov je výsledkom jedinečného zloženia vybraných prírodných látok. Hlavný účinok spočíva v zložke ovocnej kyseliny, ktorá působí čiastočne ako peelingové činidlo, pretože odstraňuje povrchové psoriatické bunky. Rastlinné výťažky potom pôsobia protizápalovo. Najväčším prínosom produktov Dr. Michaels je, že neobsahujú kortikosteroidy. Pacienti trpiaci psoriázou tak majú k dispozícii novú líniu liečby, ktorá je úplne bezpečná a bez vedľajších účinkov, takže je vhodná aj pre deti a tehotné a dojčiace ženy. A ešte niečo: pri používaní produktov Dr. Michaels sú mimoriadne dôležité preventívne opatrenia, ako napríklad obmedzenie psychickej záťaže, stresu, stravy a ochrana pred prechladnutím. Potom sú výsledky oveľa lepšie. 

 

Podval: Koža a stres

MUDr. Jaroslav Dragon, súkromný dermatológ z ambulancie v Ústí nad Labem, odpovedá na otázky

Ako pokožka reaguje na stres?

Stres ovplyvňuje celý organizmus vrátane pokožky. Všeobecne platí, že koža je ovplyvnená stresom a kožné cievy sú postihnuté. V dôsledku zmien v krvnom obehu je narušená výživa pokožky. Postihnuté sú aj potné žľazy a dochádza k nadmernému poteniu, čo vedie k strate vody v koži. Ovplyvnená je aj produkcia kožného mazu v mazových žľazách. Tým sa naruší hydrolipidická rovnováha v koži. Preto sa oslabuje celková ochranná funkcia kože pred negatívnymi vonkajšími vplyvmi a zhoršujú sa existujúce kožné ochorenia.

Aké dermatologické problémy môže spôsobiť stres?

Stres na koži môže jednak zhoršiť existujúce kožné ochorenia a môže spomaliť a predĺžiť čas ich hojenia, ale tiež v dôsledku stresom vyvolaného narušenia rovnováhy hydrolipidického systému v koži môže zvýšiť riziko vzniku nových kožných ochorení tým, že uľahčí prenikanie patogénov (látok spôsobujúcich ochorenia) z vonkajšieho prostredia (uplatňujú sa tak mechanické, fyzikálne, chemické a biologické vplyvy).

Typickými príkladmi sú psoriáza, atopický ekzém, akné a vypadávanie vlasov.

Do akej miery je psoriáza ovplyvnená psychikou?

Toto ochorenie je geneticky podmienené, t. j. dedičné. Pacient zdedil predispozíciu k ochoreniu po svojich predkoch a k jeho vzniku alebo zhoršeniu prispievajú provokujúce faktory, či už vonkajšie alebo vnútorné. Psychický stres je v štatistike vnútorných provokácií psoriázy na druhom mieste za infekčnými chorobami. Nástup erupcie alebo zhoršenie stavu je v prípade stresu pomalšie a trvá niekoľko týždňov. Ak je psychický stres náhly (úmrtie v rodine, traumatický šok, náhle nešťastie atď.), psoriatické prejavy sú skoršie. Naopak, dlhotrvajúce psychické traumy, napr. v rodine, na pracovisku, problémy s úradmi, so susedmi, nezamestnanosť, pracovné vyčerpanie, nespavosť, dlhotrvajúca alebo nevyliečiteľná ťažká choroba atď., pomaly, ale isto zvyšujú sklon k novým prejavom psoriázy a podporujú chronicitu. Aj samotná psoriáza často podporuje duševné rozrušenie, takže vzniká začarovaný kruh. Podobne je to aj s atopickým ekzémom. 

Ako by sme sa mali starať o svoju pleť v čase nadmerného psychického stresu?

Pre pleť a celé telo je určite najprospešnejšie vyhýbať sa stresu, naučiť sa relaxovať a uvoľniť sa. V prípade nadmerného psychického stresu sa treba preventívne vyhnúť vysušovaniu a podráždeniu pokožky. Zjemnite, premažte, hydratujte a upokojte pokožku vhodnými, jemnými a nedráždivými kozmetickými prípravkami. V prípade psoriázy liečte ochorenie pod dohľadom dermatologa.