Pri liečbe psoriázy hrajú významnú rolu tzv. druhotné faktory, ktoré je možné pozitívne ovplyvniť zmenou životného štýlu a dosiahnuť tak zlepšenie zdravotného stavu.
Konzumácia dostatku ovocia a zeleniny
Teetinu dennej spotreby by mala tvoriť kombinácia ovocia a zeleniny. Vhodné potraviny sú napr. banány, jablká, brokolica, špenát, fazuľové lúsky, hrášok, celer a šaláty.
Dostatočný pitný režim
Príjem čistej vody v objeme 2 - 3 litre denne.
Odstránenie kyslých potravín z jedálničku
Potraviny, ktoré negatívne pôsobia pri ochorení psoriázou: paprika, paradajky, vajcia, kyslé ovocie, huby, príliš mnoho korenia, citrusy, ocot, alkohol, sýtené nápoje, pivo, červené víno, šampanské, sladkosti, bobuľovité rastliny, arašidy, pistácie, kešu orechy, červené mäso, salámy a klobásy, mušle, raci, gluten.
Vyvarovanie sa rizikovým faktorom
Nejčastejšie sa jedná o stres, nadmernú fyzickú a psychickú záťaž a ďalšie.